Управлението за федерален резерв отпуска $180 млрд. за банки в затруднение

БГ Бизнес
 

Специалисти коментират, че сегашната кредитна криза навлиза във фаза на стабилизация

Управлението за федерален резерв ще отвори кредитна линия от 180 милиарда долара за подпомагане на изпадналия в криза финансов сектор. Това действие е координирано с централните банки на Европейския съюз, Англия, Швейцария, Япония и Канада. 55 милиарда бяха незабавно вляти във финансовата система на САЩ. Въпреки мерките за овладяване на кризата, индексите на световните борси продължават да вървят надолу.

Вчерашното решение на Управлението за федерален резерв да предостави 85 милиарда на застрахователния гигант Ей Ай Джи само временно успокои финансовите пазари. Уолстрийт затвори със спад от 4% на основния индекс Дау Джоунс. Пред филиала на Ей Ай Джи в Сингапур се извиха големи опашки от вложители, желаещи да изтеглят своите пари, макар че местното законодателство задължава застрахователните компании да имат достатъчно средства в наличност, за да могат да изплащат полиците.

Вестник Ню Йорк таймс пише, че Ей Ай Джи ще започне да разпродава активите си, за да върне заема. От миналата година инвестиционното поделение на групата е мажоритарен собственик на БТК. Същевременно индексите на борсите в Хонконг и в Шанхай се сринаха съответно със 7% и с 5,8%. Спадът в Токио и Сеул бе по-умерен, съответно 3,8% и 3,2%. В същото време борсите в Европа отвориха с оптимизъм, че предприетите досега мерки ще ограничат пораженията на Стария континент.

"Германският пазар е доста стабилен, тъй като нашата банкова система е доста стабилна и това носи повече или по-малко стабилност, и на финансовите пазари. Очакваме успокояване през следващите дни. Ще има лек спад, но след това ситуацията ще се стабилизира", смята финансовият анализатор от Франкфрут Оливер Рот.

Банковият сектор показа, че има рефлекс за самосъхранение и днес бяха оповестени няколко сделки за сливане. Лондонската Лойдс купува конкурента си Ейч би О Ес за 15,5 милиарда евро. Френската Ротшилд продаде 20% от капитала си на китайска банка, а Морган Стенли, една от малкото самостоятелни трезори на Уолстрийт, започна преговори за обединение с банката Уаковия.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст