1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Орешарски: Финансовата ни система е стабилна

БГ Бизнес
 

Министърът не очаква сериозни сътресения у нас заради световната криза

Последните трусове на американската банкова система ще окажат влияние и в България. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски. Като цяло обаче министърът е оптимист за икономическото бъдеще на Европа и България.

Според министър Орешарски, засега няма нужда да взимаме специални мерки срещу евентуални финансови сътресения. Европейската икономика вече намали темповете на развитието си, но настроенията в съюза и у нас все още са "умерено оптимистични". Aко има сериозни проблеми в Европа обаче, ще ги усетим и ние.

„Всичко това може да доведе до известно забавяне, но в никакъв случай не очакваме някакви драматични влияния. Финансовата система в България е стабилна. Не очакваме никакви подобни сътресения във финансовия сектор у нас. Пламен Орешарски, Министър на финансите

Ефект върху нашата икономика все пак ще има

"Разбира се индиректно, се притесняваме от инвеститорския интерес, от по-високи лихви, от загуба на ликвидност в системата. Но в обобщение, това не ни притеснява особено, на този етап. Следим развитието. Разбира се, че последното събитие е неприятно с фалит на третата и четвъртата по големина инвестиционна банка, но това не е неочаквано, а по-скоро е малко връщане назад спрямо сравнително позитивните сигнали, които имаше от преди няколко месеца, че се вижда изхода. Сега май пак се отдалечи", коментира министърът.

В Министерството на финансите са предвидили евентуалните ефекти на финансовата криза у нас още през миналата година. Ето защо имаме заложен по-голям от нормалното бюджетен излишък. За първи път имаме и специален резерв за фискална устойчивост, който да гарантира нашата стабилност.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии