Орешарски: Финансовата ни система е стабилна

БГ Бизнес
 

Министърът не очаква сериозни сътресения у нас заради световната криза

Последните трусове на американската банкова система ще окажат влияние и в България. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски. Като цяло обаче министърът е оптимист за икономическото бъдеще на Европа и България.

Според министър Орешарски, засега няма нужда да взимаме специални мерки срещу евентуални финансови сътресения. Европейската икономика вече намали темповете на развитието си, но настроенията в съюза и у нас все още са "умерено оптимистични". Aко има сериозни проблеми в Европа обаче, ще ги усетим и ние.

„Всичко това може да доведе до известно забавяне, но в никакъв случай не очакваме някакви драматични влияния. Финансовата система в България е стабилна. Не очакваме никакви подобни сътресения във финансовия сектор у нас. Пламен Орешарски, Министър на финансите

Ефект върху нашата икономика все пак ще има

"Разбира се индиректно, се притесняваме от инвеститорския интерес, от по-високи лихви, от загуба на ликвидност в системата. Но в обобщение, това не ни притеснява особено, на този етап. Следим развитието. Разбира се, че последното събитие е неприятно с фалит на третата и четвъртата по големина инвестиционна банка, но това не е неочаквано, а по-скоро е малко връщане назад спрямо сравнително позитивните сигнали, които имаше от преди няколко месеца, че се вижда изхода. Сега май пак се отдалечи", коментира министърът.

В Министерството на финансите са предвидили евентуалните ефекти на финансовата криза у нас още през миналата година. Ето защо имаме заложен по-голям от нормалното бюджетен излишък. За първи път имаме и специален резерв за фискална устойчивост, който да гарантира нашата стабилност.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст