Калфин: Кризата на световните финансови пазари се отразява и върху България

БГ Бизнес
 

Според вицепремиера рисковете за финансовата ни система са по-малки

Кризата на световните финансови пазари се отразява и върху българския финансов пазар, но не в такава голяма степен. Българският финансов пазар има достатъчно стимули и двигатели, капацитет и инструменти, каза вицепреимерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА. По думите му рисковете за финансовата система на България са по-малки.

От началото на годината на Фондовата борса в България са качени за търговия 45 нови емисии. Толкова много нови емисии отичат само Лондонската и Варшавската борса.

Водещият индекс Софикс на Българската фондова борса днес към 13,15 ч. се срина с 4,18 на сто до 892,14 пункта. Широкият индекс БГ-40 падна с 6,95 на сто до 211,51 пункта. Оборотът на борсата е малко над 5,2 млн. лв.

Запитан дали въвеждането на търговията с деривати не повишава рисковете за стабилността на капиталовия пазар в България, Калфин заяви, че не мисли, че трябва да се ограничава пазарът и да се използват остарели инструменти.

На въпрос дали кризата на Американската компания AIG (American Internacional Group), която е собственик на БТК, ще се отрази на българския телеком, Калфин отговори, че БТК е стабилна и няма да фалира. Днес три водещи американски рейтингови агенции понижиха оценките си на American Internacional Group.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст