Газовата криза започна (видео)

БГ Бизнес
 

"Булгаргаз" спря напълно газоподаването във Враца, Плевен и Бургас 

Газовата криза започна. "Булгаргаз" спря днес напълно газоподаването на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас. От днес тези три града остават без топла вода заради газовия дълг на местните ТЕЦ-ове. Във Враца консумират газ неправомерно, но доставките ще спрат най-късно в понеделник. И трите топлофикации са контролирани от енергийния предприемач Христо Ковачки.

"Булгаргаз" обяви, че не действа избирателно. Кранчето в тези дружества е спряно напълно. Причината - ТЕЦ-овете, освен че не са погасили просрочията си към "Булгаргаз", не желаят и да спазват дори подписаните от тях графици самостоятелно да си намаляват потреблението на синьо гориво. Ако бяха спазвали тези условия нямаше да се стигне до тук, обобщи компанията монополист.

ТЕЦ-Плевен изпрати писмо до Министерството на икономиката и енергетиката. Засега те не прогнозират кога подаването на природен газ ще бъде възстановено и дали градът ще остане без парно за отоплителния сезон.

Дружеството на Христо Ковачки се оплака че "Булгаргаз" действа избирателно. Подаването на газ спира днес сутринта в 8.50 часа заради задължения от 3 млн. и 300 хиляди лева.

"За периода след коригиране на цените ние сме потребили природен газ за 4 млн. и 860 000 лева, а сме заплатили 6 млн. и 617 000. лв., това означава, че имаме желание да се разплащаме и реално го правим, а като погледнем най-големия длъжник е Топлофикация - София със стотици милиони, но там поне аз не знам да е спирано", коментира Йордан Василев, директор топлоснабдяване и инвестиции "Топлофикация Плевен".

Най-потърпевши от спирането на топлата вода са големите промишлени абонати на ТЕЦ-Плевен. Като цеха за малц, чиито загуби могат да стигнат до 100 000 евро. Не по-малко засегнати са и социалните заведения в града.

"За нас това би било трагично, защото не е възможно да се обслужат деца от 3 до 7 години, 65 на брой, без топла вода", споделя Искра Петкова, директор на дом за деца "Детелина".

От спирането на топлата вода страдат и битовите потребители. Славка Петрова гледа трите си деца. Редовно си плаща сметките към ТЕЦ и е ужасена от мисълта, че няма да има топла вода.

От Топлофикация-Плевен днес не можаха да кажат кога подаването на газ и топла вода ще бъде възстановено. Още повече, че „Булгаргаз” спря кранчето в края на работната седмица.

От ТЕЦ-Плевен се опасяват, че след спирането на топлата вода, много абонати не само ще заведат искове срещу дружеството, но и ще търсят алтернативни източници.

Дружествата трябва да изплатят просрочените си задължения към настоящия момент, заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов. Няма двоен стандарт, отговори той на обвиненията на дружествата, като поясни, че Топлофикация-София стриктно спазва ограниченията, които са й наложени, докато дружествата във Враца, Плевен и Бургас не са ги спазвали.

Изпълнителният директор съобщи, че в момента преговарят с тези дружествата и са склонни да направят отстъпка. Ако условията бъдат възприети, има вероятност да бъде възстановено водоподаването.

В случай, че ръководството на Топлофикация-София не прояви разбиране и до края на другата седмица не постигнат конкретно споразумение има опасност да бъде спряна водата и в столицата, отбеляза още шефът на "Булгаргаз".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст