1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

11 млн. лв. събра Топлофикация-София с принудителни мерки

БГ Бизнес
 

Още затруднения за дружеството се очакват и от повишаването на цените на газа

Принудителните мерки, предприети от страна на "Топлофикация-София" срещу нередовните платци, осигуриха на дружеството 11 млн. лв. до 8 септември, каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Той посочи, че от 71 млн. лв. текущите задължения на дружеството към "Булгаргаз" са намалени на 60 млн. лв., предаде БТА.

Въпреки принудителните мерки и дадения резултат проблемът с над 250-милионния дълг на абонатите към дружеството не е решен, посочи Иванов.

Един от вариантите за решаването на проблема с натрупаните задължения към "Булгаргаз" беше увеличаването на капитала на дружеството, каза Иванов. Според него по-логично е това да стане с пари от Столичната община, тъй като дружеството обслужва софиянци и по този начин ще бъде защитен интересът им.

Другият вариант - да е поравно между двата собственика - държавата и общината, е по-невъзможен, тъй като според председателя на СОС парите, които ще бъдат дадени от икономическото министерство, са пари на данъкоплатците от цялата страна и с тях не би следвало да се защитава само интересът на столичани.

На следващата общинска сесия ще бъде внесен доклад за вариантите за приватизацията на топлофикационното дружество. В писмо до Министерството на икономиката и енергетиката Столичната община е предложила процедурата по избор на консултант за приватизацията да бъде извършена паралелно в Столичната общинска агенция за приватизация и в Агенцията за приватизацията, а съставът на комисиите за класиране на предложенията да е смесен от представители на двете ведомства.

Приватизацията обаче не е решение на текущите проблеми на дружеството, каза Иванов. Той посочи, че затруднения пред работата на "Топлофикация-София" ще има и заради предстоящото увеличение на цената на природния газ, което ще е вероятно с до 25%. И сега дружеството губи по 7,50 лева на всяка произведена от него гигакалория, доставена на абонатите, каза още той.

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии