Булгаргаз иска шоково увеличение на цената на природния газ

БГ Бизнес
 

Причината – високите цени на мазута и газьола на международните пазари

Шоково увеличение на цената на природния газ - почти 37 на сто, поиска днес от държавата Булгаргаз. Поскъпването на синьото гориво ще засегне индустрията, газифицираните домове в страната и Топлофикациите.

Монополистът доставчик иска да повиши цената за 1000 кубични метра природен газ със 158 лева. Така крайната цена на едро на синьото гориво, преди да се обложи с ДДС, вече доближи границата от 600 лева.

Държавната комисия енергиен регулатор трябва да се произнесе по предложената цена до края на месеца. Засега не се очаква това поскъпване на природния газ да доведе до ново повишение на цената на парното и електроенергията.

Макар, че цената на петрола през лятото падна с над 40 долара за барел, „Булгаргаз” аргументира днешното поскъпване със силния американски долар и по-скъпите мазут и газьол, които са единствените алтернативни горива на природния газ.

Ако искането на Булгаргаз не бъде орязано, природният газ от началото на годината ще е поскъпнал с 55%. Въпреки това, според Българската стопанска камара, синьото гориво остава най-евтин енергиен източник за индустрията. Цените на много стоки ще се увеличат, но инфлацията за тази година като цяло не се очаква да премине психологическата граница от 10%.

"Колкото и да е драстично това увеличение на природния газ, би следвало да си остане предпочитания от фирмите ни източник. Може малко парадоксално да звучи, но всъщност консумацията на това гориво е основна бариера за още по-голяма инфлация", коментира Камен Колев.

Сред населението поскъпването ще бъде усетено тази есен най-вече от домакинствата с газифицирани домове. Отопление с ток обаче няма да им излиза по-евтино. Най-сериозни затруднения ще имат топлофикациите. Без възможност да повишат цената на парното, за ТЕЦ-овете редовното обслужване на дълговете по газовите доставки към „Булгаргаз” става още по-трудна задача.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст