Поевтиняват разговорите между мобилен и стационарен телефон

БГ Бизнес
 

До лятото на 2009 година цената ще падне до 25 стотинки за минута

Обажданията от стационарен към мобилен и от мобилен към стационарен телефон отбягваме инстинктивно, защото товарят чувствително месечните ни телефонни сметки.

През януари тази година минута разговор между абонат на БТК и мобилен оператор и обратното, по цени на едро е струвала 38 стотинки. До лятото на следващата година цената ще падне значително - до 25 стотинки за минута.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1661.jpg

Обажданията през нощта ще са още по-евтини. Това предвижда договорения от Комисията за регулиране на съобщенията и операторите график за намаление на цената за обаждане от фиксирана към мобилна и от мобилна към фиксирана мрежа.

"Ние постигнахме за тази година и половина едно намаляване на цените в рамките на 35 процента в най-натоварената часова зона и 48-процента в ненатоварената ОФ-пик зона", каза
Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Преди държавата да притисне телекомите за тези отстъпки в цената Еврокомисията нееднократно критикуваше България, че цените и печалбите от този вид разговори са сред най-скъпите в евросъюза. Наесен комисията регулатор ще разполага с нови пазарни анализи за разходите и печалбите на телекомите. Ако цените продължават да са неадекватно високи, комисията ще разпореди нова ценова преса.

"Тогава ще имаме право да наложим още по-ниски цени, по-ниски от тези, които вече сме договорили с операторите. Така че това ще е съществен и основен елемент в отношенията ни с операторите", обясни Божков.

Освен дребния потребител, който ще говори по-евтино, от това намаление на цените ще печелят и фирмите. Те ще инкасират икономии за милиони левове от разговори в офиса.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст