1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Безпрецедентна газова криза заради дълговете на топлофикациите

БГ Бизнес
 

Ако не се съберат парите от длъжниците, страната ни ще трябва да наложи режим на газа

"Булгаргаз" алармира, че страната ни е на прага на безпрецедентна газова криза заради дълговете на топлофикациите в страната. Ръководството на монополиста спешно се опитва да събере от ТЕЦ-овете длъжници в София, Плевен, Враца и Бургас поне 80 милиона лева. Иначе няма как да се разплаща с руската "Газпром".

Ако не съберат парите, страната ни ще трябва да наложи режим на газа.

Ситуацията е изключително сериозна. Топлофикациите дължат около 230 милиона лева. Дружеството остава без оборотни средства да се разплаща с Русия. Намаленото от самите ТЕЦ-ове по график потребление на синьо гориво не е достатъчно и няма да ни избави от тежка газова криза, освен ако „Булгаргаз” не събере спешно 80 милиона лева.

"Толкова ни трябват, за да си поемем глътка въздух, ако мога така да се изразя", съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Сигурността на газоподаването вече не е само проблем за ТЕЦ-овете длъжници, ами за всички консуматори на синьото гориво в страната.

"Не само коректните абонати на Топлофикациите ще страдат, ами ще пострадат абонатите в икономиката и индустрията, промишлеността, ще пострадат всички абонати на битовата газификация", отбеляза

Най-големият длъжник на "Булгаргаз" е Топлофикация-София. Общината, която е мажоритарен акционер в дружеството, проучва как може да помогне в погасяването на дълга. Мислят се варианти да се търси заем или да се увеличи капиталът на дружеството.

Кризата с газа вече се усети от домакинствата в Плевен. Там ТЕЦ-ът първи започна да спира абонатните станции на длъжниците.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии