Пазарът на имоти вече бил по-малко спекулативен

БГ Бизнес
 

В момента най-добро развитие показва ниският сегмент на пазара, който върви максимум за около 850 евро на квадратен метър за София

Пазарът на имоти у нас вече се стабилизира и цените започват все по-малко да зависят от спекулата. Търсенето на качествени проекти на места с готова инфраструктура е на път да свали цените на строежите, които не отговарят на тези условия. Около тази теза се обединиха днес представители на големи компании от сектора на недвижимите имоти.

Ако всички проекти за строителство на жилищни сгради в София бъдат изпълнени, след пет години столицата ще има още 65 хиляди нови жилища. Данните са на Балканското изложение за недвижими имоти.
Експертите делят имотите на нисък, среден и висок клас според цената. За всеки от тях важат различни тенденции.

В момента най-добро развитие показва ниският сегмент на пазара, който върви максимум за около 850 евро на квадратен метър за София. Тези имоти преди половин година се продаваха за 800 евро. Прогнозите са към края на годината да скочат с още 50 евро.

От средния сегмент ще излязат най-много нови имоти на високи цени. Точно там има един феномен - еднакви по характеристики имоти - големина, качество, положение, се предлагат на цени с 30% разлика - 1200-1600 евро. Това ще изчезне като явление и ще се отчете спад в цените. Цената ще отиде по-скоро в долната граница.

Според експерти една от причините за поскъпването е, че у нас трудно се намират готови нови жилища за покупка. Друга причина е по-скъпите строително-монтажни работи.

Каквато и да е промяната има сигурна формула да прецените дали сделката, която сключвате е изгодна. Ако харесате жилище, преценете дали можете да го дадете под наем срещу сума, която е по-висока от вноската по кредита. Ако ще ви носи печалба, сделката е изгодна, съветват експертите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст