1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Съкращенията в Български морски флот започват през октомври

БГ Бизнес
 

Новият собственик обяви, че ще съкрати над 400 души от бреговия състав.

Започнаха промените в Параходство Български морски флот след продажбата на дружеството през седмицата. В сряда новият собственик обяви, че ще съкрати над 400 души от бреговия състав. Масовите съкращения ще започнат през октомври.

Георги Генчев работи в БМФ от 11 години, 8 от тях ръководи отдел „Човешки ресурси”, скоро ще вземе диплома за трето висше образование. Преди дни му предлагат раздяла по взаимно съгласие. Не е изненадан, защото знае, че са нужни съкращения. При последните 5 смени на директори е очаквал сред освободените от работа да е и той.

"Естествено ми е тежко и трудно, защото съм си работил с удоволствие работата и колкото и да съм очаквал, то е неочаквано в един момент. И се надявам с тези квалификации и образование, които имам, да намеря реализация, надявам се в същия бранш, защото аз неслучайно съм избрал тази професия, свързал съм се с морето и смятам да остана в този бизнес", сподели Георги Генчев.

Никой в бранша не оспорва, че в доскоро държавното предприятие щатът е изключително раздут, а администрацията е пословично голяма. За сравнение в световен мащаб - един от водещите корабособственици с над 130 кораба, има 160-тина души администрация. БМФ има 71 кораба и над 1 200 души брегови състав.

Все още не е ясно колко от освободените от работа след около 2 месеца ще се регистрират като безработни. Броят им няма да се отрази драстично на безработицата във Варна, която е под 2%, коментираха специалисти.

По-сериозен е проблемът за по-възрастните, които са работили десетилетия за БМФ и сега трудно ще се реализират. Служителите се надяват с влизането на представител на синдиката в Съвета на директорите след приватизацията, съкратените да бъдат компенсирани подобаващо.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии