Съкращенията в Български морски флот започват през октомври

БГ Бизнес
 

Новият собственик обяви, че ще съкрати над 400 души от бреговия състав.

Започнаха промените в Параходство Български морски флот след продажбата на дружеството през седмицата. В сряда новият собственик обяви, че ще съкрати над 400 души от бреговия състав. Масовите съкращения ще започнат през октомври.

Георги Генчев работи в БМФ от 11 години, 8 от тях ръководи отдел „Човешки ресурси”, скоро ще вземе диплома за трето висше образование. Преди дни му предлагат раздяла по взаимно съгласие. Не е изненадан, защото знае, че са нужни съкращения. При последните 5 смени на директори е очаквал сред освободените от работа да е и той.

"Естествено ми е тежко и трудно, защото съм си работил с удоволствие работата и колкото и да съм очаквал, то е неочаквано в един момент. И се надявам с тези квалификации и образование, които имам, да намеря реализация, надявам се в същия бранш, защото аз неслучайно съм избрал тази професия, свързал съм се с морето и смятам да остана в този бизнес", сподели Георги Генчев.

Никой в бранша не оспорва, че в доскоро държавното предприятие щатът е изключително раздут, а администрацията е пословично голяма. За сравнение в световен мащаб - един от водещите корабособственици с над 130 кораба, има 160-тина души администрация. БМФ има 71 кораба и над 1 200 души брегови състав.

Все още не е ясно колко от освободените от работа след около 2 месеца ще се регистрират като безработни. Броят им няма да се отрази драстично на безработицата във Варна, която е под 2%, коментираха специалисти.

По-сериозен е проблемът за по-възрастните, които са работили десетилетия за БМФ и сега трудно ще се реализират. Служителите се надяват с влизането на представител на синдиката в Съвета на директорите след приватизацията, съкратените да бъдат компенсирани подобаващо.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст