Тримесечното отчитане позволява да плащаме тока наведнъж (видео)

БГ Бизнес
 

Оказва се, че е възможно да не ни спрат тока и дори да не дължим лихви за късното плащане.

Тримесечното отчитане на сметките за ток в Западна България дава възможност да платите сметката само веднъж, в края на отчетния период. Оказва се, че е възможно това да стане, без да ви спрат тока и дори без да дължите лихви за късното плащане.

Всеки, на когото доставчика на ток отчита потреблението на три месеца, плаща 2 междинни и една изравнителна сметка. И всеки има право да поиска промяна на месечните вноски. На практика човек може да попълни в заявлението нулево потребление на ток и в продължение на 2 месеца ще дължи 0 лева за електроенергия.

"Категорично няма проблем. Ще ви кажа в какви случаи може да стане - отсъствате 1-2 месеца или повече от дома си, можете да си заявите нулево потребление в тези междинни сметки", обясни Павел Кърлев, Федерация на потребителите.

При такава или при друга причина, абонатът може да поиска междинните му сметки да са на нулева база. Дори и да ползвате ток в това време, доставчикът няма как да го установи, след като отчита електромера на тримесечие.

Това ми прилича на опит за измама, смята Ясен Гуев, ЧЕЗ. Кърлев обаче е категоричен, че не е незаконно.

"По принцип плащането е веднъж месечно, отчитането е на 3 месеца. Единствено случаите, когато се стига до плащане веднъж на 3 месеца по Общите условия е, когато потреблението през месеца е под 2 лева. Тогава равна месечна вноска не се дължи, дължи се само изравнителна на края на третия месец", обясни Ясен Груев.

Според същия текст, енергото не може да ви спре тока, ако сметката ви е под 2 лева, не дължите и лихви за двата месеца, в които не сте плащали. Но в случая не става дума за използване на ток без да се плаща , а за отлагане на плащането, когато енергото отчита електромера и съставя сметка за цялото потребление през трите месеца.

От ЧЕЗ казаха, че, ако техни абонати предприемат подобна стъпка, това ще са единични случаи и през следващо тримесечие компанията няма да уважи заявката им за нулево потребление. А и всеки, който реши да се възползва от тази възможност трябва да е наясно, че в края на тримесечието ще го очакват 3 сметки на куп.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст