Топлофикация София подгони длъжниците (видео)

БГ Бизнес
 

Дружеството заплаши да спре топлата вода в 75 % от топлофицираните жилищни сгради, заради дългове

Софийската Топлофикация подгони своите длъжници и обяви, че ще спре постепенно топлоподаването във всички входове с над 50 на сто просрочени сметки за последните два месеца. Заканата се отнася за 75 на сто от топлофицираните сгради в столицата, съобщи пред bTV изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отговори, че дружеството има такива правомощия по закон и проблемът този път е в длъжниците.

Сутринта "Булгаргаз" предупреди топлофикациите в София, Плевен, Враца и Бургас, че от 1 септември поетапно ще им спре доставките на природен газ. Към днешна дата ТЕЦ-те дължат 235 милиона лева. Софийското дружество дължи 70 милиона.

Столичната Топлофикация отговори, че няма пари и започва принудителни мерки спрямо длъжниците си. Входовете, в които повече от половината абонати дължат сметки за последните два месеца постепенно ще останат без топла вода, а от зимата и без парно.
Блоковете ще бъдат предупредени за принудителната мярка поне 15 дни по-рано. Длъжниците ще разполагат със седмица да погасят сметките си.

Като първа стъпка след 15 дни Топлофикация ще изключи абонатните станции на близо 150 жилищни сгради в столицата. Там несъбираемостта на сметките е почти 100 процента.

Данните показват, че от около 400 хиляди жилища с парно едва сто хиляди плащат всичко в срок и навреме, осtаналите просрочват. Иначе дружеството отчита 50 на сто събираемост на задълженията.

"Хората трябва да разберат, че не може да са извън закона и че в етажната собственост става въпрос за солидарно задължение", каза Петко Милевски, изпълнителен директор на "Топлофикация" София.

От държавния енергиен регулатор и икономическото министерство коментираха заканата, че това е единственият начин дружеството да не фалира и да изпълнява своите функции.

Абонатите коментираха заканата, че длъжниците за парно трябва да отиват на съд, а не ТЕЦ-ът да насажда междусъседски войни и нетърпимост. Топлофикация е завела хиляди дела, но те се точат с години.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст