Застаряването ни се отразява на икономиката

БГ Бизнес
 

Нацията ни застарява, но работодателите не искат да наемат възрастни хора.

България е на първо място в Европейския съюз по намаляване на броя на населението в дългосрочен план. Това показва проучване на Евростат. Нацията ни застарява, но работодателите не искат да наемат възрастни хора.

През 2060 година възрастните хора ще са над 60% от населението на България. Това е прогнозата на Евростат. В момента този процент е 23. Излиза, че предвиждания ръст е близо три пъти.

"Работещите сега са натоварени с изключително бреме - да финансират пенсиите на пенсионерите. Представете си какво ще се случи ако все по-малко работещи има и все повече хора чакат на пенсионната система ако тя е държавна", отбеляза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

Тогава ще настъпи още по-голям глад за работна ръка, защото процентът на младите ще стане твърде малък. Някои работодатели вече усещат тази тенденция.

Появяват се информации, че хората в пенсионна възраст или така по-висока възраст са сред основните целеви групи на настоящите работодатели, поради липса на друга работна ръка. Много от пенсионерите биха работили на половин работен ден на почасова работа, каза Константинова.

Има обаче и такива работодатели, които са слепи за тенденциите на пазара на труда, и безуспешно, но упорито продължават да търсят перфектния кандидат... .

Застаряването е не само наш, но и глобален проблем. Същото се случва в Африка и Азия. Европа обаче е начело на класацията, а ние сме първи сред първите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст