Почти половината от столичани не плащат сметките за парно

БГ Бизнес
 

Дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз" са около 70 млн. лв.

Събираемостта на задълженията за парно в столицата е малко над 50 %, съобщиха от "Топлофикация" София. Това е един фатален праг, каза пред журналисти заместник-изпълнителният директор на дружеството Иван Маринов.

Според него една от основните причини за ниската събираемост е "насаденото в обществото мнение, че парното може да се ползва, а да не се плаща". Като поощрение на коректните платци "Топлофикация" София ще монтира нови абонатни станции първо на блокове с висока събираемост

Около 70 млн. лв. са към момента дълговете на "Топлофикация"- София към "Булгаргаз".

Над 220 млн. лв. са платени на "Булгаргаз" от началото на годината, посочи Маринов. По думите му забавените плащания на "Топлофикация" -София към газовата компания трябва да се разглеждат като функция от забавените плащания на абонатите на дружеството.

Според Маринов потребителите на топлинна енергия в столицата имат най-евтиното отопление, а наред с това имат и постоянно топла вода.

Цената на парното трябва да се актуализира с цената на природния газ, защото ние продаваме топлинната енергия под себестойността й, посочи още заместник-изпълнителният директор на дружеството. Маринов добави, че цената на парното не може да се калкулира с всяка промяна в цената на газа, но ДКЕВР трябва да вземе решение според разчетите на "Топлофикация".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст