Сделките с имоти намаляват, цените растат

БГ Бизнес
 

В няколко областни града само за 6 месеца жилищата са скочили с над 25 на сто.

С около 20 на сто e намалял броят на сключените сделки с недвижими имоти през летните месеци на тази година в сравнение със същия период на миналата, отчитат фирми от бранша. В същото време цените не падат.

Броят на сградите и цените им продължават да растат - в няколко областни града само за 6 месеца жилищата са скочили с над 25 на сто.

Инфлацията от миналия юли до сега е малко над 14%, а недвижимите имоти са поскъпнали с 40 на сто. Това прави този пазар интересен за хората, които искат да защитят парите си от обезценяване.

Брокерите стават все по-сдържани в прогнозите си накъде отиват цените, защото казват, че пазарът следва по-скоро слухове, очаквания и прогнози, отколкото реалната икономическа ситуация.

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1571.jpg

"Има и друга причина, която доведе до ръста на имотите и това е увеличението на строителната себестойност на жилищата, които се предлагат", каза Лъчезар Искров, Национално сдружение за недвижими имоти.

Анализът на сдружението показва, че предлагането на имоти е по-голямо от търсенето.

В отделни типове жилища, например в София, 3-стаен апартамент, предлагането е 45% над търсенето. В същото време има данни за голям брой непродадени жилища.

Единствено в туристическите имоти за продан пренасищането с оферти и намаленото търсене за сега водят до спад в цените, на места до 20%. За сега тази закономерност не засяга пазара на жилища и те продължават да поскъпват.

Според Искров на годишна база посоката ще е 15%.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст