Глобяват мобилните оператори при несъобразени с ЕС роуминг цени

БГ Бизнес
 

Цената на дребно (без ДДС) не трябва да превишава 0,49 евро на минута за повикване или 0,24 евро на минута за прието повикване.

До 2 млн. лв. ще е санкцията за мобилните оператори, които не са привели цените на роуминг услугите в съответствие с изискванията на Регламент 717 на ЕС. Това предвиждат предлаганите от правителството промени в Закона за електронните съобщения. При повторно нарушение глобата може да достигне и 4 млн. лв., съобщи правителствената информационна служба.

Със спазването на еврорегламентите ще се изпълнят и изискванията за прозрачност на цените на дребно и възможностите за ясна и точна информация за правата и задълженията на потребителите на роуминг услуги.

Според регламента средната цена на едро за роуминг не трябва да превишава 0,30 евро на минута. Максималната средна цена на едро намалява на 0,28 евро от 30 август тази година и на 0,26 евро от 30 август 2009 г.

Цената на дребно (без ДДС) не трябва да превишава 0,49 евро на минута за осъществено повикване или 0,24 евро на минута за прието повикване. Ценовият таван за извършени повиквания се намалява на 0,46 евро от 30 август и на 0,43 евро, а за приемани повиквания – на 0,22 евро от 30 август 2008 г.

Утвърждава се и независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията при изготвяне и приемане на нормативните регулаторни инструменти, както и укрепване на възможността за ефективна намеса за регулиране на пазара на електронни съобщения.

Предлаганите промени в закона ще доведат до повишаване ефективността на комисията при контролиране на електронните съобщения, които спомагат от една страна за ефективно управление на ограничения ресурс - радиочестотен спектър и номера, а от друга - за отстраняване на съществуващи противоречия в практическото приложение на Закона за електронните съобщения.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст