Булгаргаз спира доставките на газ към Кремиковци

БГ Бизнес
 

Дълговете на комбината към дружеството надхвърлят 7 млн. лв.

"Булгаргаз" ще прекрати подаването на природен газ на "Кремиковци" на 1 август, в случай че комбинатът не заплати задължението си за доставения природен газ за юли в размер на 7,5 млн. лева. Това съобщиха от "Булгаргаз". От там посочват още, че при последната продажба на комбината, са разсрочили натрупаните задължения за период от 10 години.

Всички просрочени задължения на комбината надхвърлят размера на разсрочените плащания през 2003 г. при купуването на предприятието от сегашния му собственик, пише още в позицията.

От "Булгаргаз" съобщават, че през последния месец многократно са информирали писмено ръководството на "Кремиковци" за необходимостта от реално изплащане на доставяния природен газ.

Към момента при разрешени от "Булгаргаз" 20 000 куб. м природен газ на час, "Кремиковци" ползва 15 500 куб. метра на час.

Ръководството на КТ "Подкрепа" в "Кремиковци" съобщи, че оперативното ръководство на комбината настоява утре да се срещне с премиера Сергей Станишев, заради предупреждението на "Булгаргаз".

Председателят на синдикалната организация към комбината Людмил Павлов съобщи, че сега се подават 20 хиляди кубически метра природен газ на час. Под тези количества производството на "Кремиковци" е застрашено.

По данни на синдикатите старите дългове на комбината към "Булгаргаз" са 9 млн. лева, а текущите задължения - около 3 млн. лева.

Павлов посочи, че за поетапното спиране на заводите са необходими между 15 и 20 дни.

Синдикатите искат държавата да определи дали иска "Кремиковци" да работи. Друго искане е съдът да се произнесе до края на седмицата по делото за несъстоятелност на дружеството.

Ако до утре правителството не се обяви каква трябва да бъде съдбата на металургичния комбинат "Кремиковци", от понеделник започва поетапно спиране на мощностите на комбината. Тогава ще бъда въведено и извънредно положение, заради рискове при спиране на мощностите. Това се казва в декларация на оперативното ръководство на завода, която ще бъде изпратена до министър-председателя, министъра на икономиката и енергетиката и министъра на транспорта. Това съобщиха по-рано пред bTV синдикатите в "Кремиковци".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст