Доказаха спекулативно повишение на цените на пилешкото месо и яйцата

БГ Бизнес
 

Виновните ще платят глоба от близо 300 000 лева.

Комисията за защита на конкуренцията доказа още едно картелно споразумение. Купували сме яйца и пилешко месо на цени, не отговарящи на пазарните.

Обвинените в спекулативно повишаване на цените близо 30 производители ще трябва да платят глоба от около 300 000 лева. Фирмите обявиха, че ще атакуват решението в съда.

От Комисията за защита на конкуренцията сами са предизвикали проверката. Причината била рязкото увеличение на цената на пилешкото месо през август миналата година. От комисията заподозрели, че скоковете в цените са съгласувани от Съюза на птицевъдите в България.

Разследването обхваща периода 2002 - 2007 година. Инспекторите от комисията установяват, че от Съюза на птицевъдите са организирали срещи на производителите, при които са съгласували своите цени.

"Ако ние с вас и с някой от тук присъстващите решим, че е много разумно да сложим една определена цена за каквато и да е стока, която произвеждаме. Да определим на пазара. Ние двете или тримата се съгласяваме на това. При това положение конкуренцията на пазара изчезва, нея я няма", каза Мария Попова от КЗК.

Председателят на Съюза на птицевъдите потвърди, че производителите са обсъждали цените на продукцията си, но единствено заради факта, че твърде често работят на загуби.

"Цената, на която продават яйцата сега не може да покрие само разходите за фураж. И ако искате подробности - едно яйце се получава със 150-160 грама фураж, един килограм фураж струва 75-80 ст. Сметнете колко фураж се пада на едно яйце. А яйцата сега се продават 11 стотинки от производителя", каза проф. Д-р Борис Стоянов, председател на Съюза на птицевъдите в България.

Идните дни, от Съюза на птицевъдите ще внесат съдебен иск. В свое оправдание, те ще се позоват на член 34, алинея седма от Закона за защита на конкуренцията, според който се забранява производител да подържа продажни цени, по-ниски от себестойността на своя продукт.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст