Обмислят помощи за социално слабите за вода

БГ Бизнес
 

В цялата страна водата поскъпва от 1 август средно с 12%.

Правителството обсъжда догодина да осигури помощи за вода за социално слабите граждани. На тях най-вероятно ще им бъдат гарантирани - 2.8 кубически метра вода, на човек, на месец. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски по време на обсъждането на новите цени на ВиК услугите.

И днес продължиха споровете между ВиК-фирмите и регулаторната комисия за размера на поскъпването на водата.

Представители на 36 ВиК дружества се събраха, за да кажат какво ще стане с фирмите и услугите им, ако регулаторът не им позволи да увеличат цената според техните изчисления.

Повечето оператори ще поискат комисията да преразгледа предложените от нея цени.

Разликите както в цената на водата, така и в планираните увеличения е значителна в различните региони на страната. Като мотиви за нужното поскъпване фирмите изброиха скока на горивата и на електроенергията, кредитите, които изплащат, нуждата от инвестиции, включително и за намаляване на загубите на вода..

"Българските граждани ще запитат защо в Ракитово е 32 стотинки водата, а в Стара Загора е 2.28 лв. Разликата е, че в Стара Загора потребителите си изплащат 22 милиона инвестиционен заем, с този заем прекратихме 40-годишния режим на водата и подновихме основния водопровод", посочи Михалевски.

"Процентът загуби е 78. Загубите, те се калкулират в цената", каза Величко Василев, ВиК Добрич.

Поскъпването на водата ще се обсъжда до края на юли. Новите цени трябва да влязат от 1 август.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1502.jpg

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст