Водата поскъпва от 1 август

БГ Бизнес
 

Най-голям скок в цената на водата се очаква в Стара Загора.

Най-драстичен ще е скокът в населените места, в които питейната вода достига до потребителите с изпомпване, защото за него се използва електроенергия. А тя вече е с 16% по-скъпа.

Утре Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разгледа докладите за утвърждаване на новите цени, заявени от ВиК операторите.

Най-голям скок в цената на водата очаква Стара Загора - с 31 стотинки за кубик повече. С 18-20 стотинки поскъпва в Исперих, Разград, Добрич, Силистра .

А най-евтина ще е тя за хората в Ракитово, Пловдив и Перник.

Стара Загора е един от градовете, в които водата се изпомпва, тоест трябва повече ток и следователно ръстът в цената там е най-висок - цели 31 стотинки.

Друг основен момент, който мотивира предложението от 1.61 лв. това е покачването на горивата, които също през последните няколко месеца се покачиха драстично

За подмяна на водопреносната мрежа в Стара Загора, ВиК дружеството има и заем от 9 милиона евро към Европейската банка. Погасяването на кредита също е включено в исканата и одобрена нова цена.

Най-скъпа ще е водата в Исперих. Отново заради тока за дълбоките сондажи. Но и заради старата водопроводна мрежа.

Парадоксално, но дружеството, което продава най-скъпата вода, дава на служителите си най-ниските заплати - 270 лв. А и те се бавят вече цели 2 месеца.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст