Сметната палата е направила 42 одита, свързани с еврофондовете

БГ Бизнес
 

Констатирани са много слабости и нередности, съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Сметната палата е направила 42 одита за периода 2005-2008 г. на държавните институции, които имат правомощия да извършват контрол върху изразходването на европейските средства. Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров пред парламентарната Комисия за борба с корупцията, цитиран от БТА.

Димитров обясни, че на базата на одитите са изготвени 171 препоръки, повечето от които - по думите му, се спазват.

Одитирали сме 16 проекта по ФАР, осем - по ИСПА, и пет - по САПАРД, информира председателят на Сметната палата. Той отбеляза, че са констатирани много слабости и нередности, сред които значително забавяне на някои от проектите, ненавременно сключени договори, проблем с административния капацитет, липса на ефективна комуникация между институциите, проблеми с контролните механизми и други.

Отчетени са и случаи на конфликт на интереси, проблеми с наблюдението по изпълнението на договорите, с неспазването на сроковете на плащанията и съхранението на документите по проектите, каза Димитров.

Той информира още, че одитите по Оперативната програма "Административен капацитет" и Оперативната програма "Регионално развитие" са отчели проблеми с практическата стойност на процедурните им наръчници.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст