До 9% инфлация за 2008 г. очакват икономисти

БГ Бизнес
 

Експертите препоръчаха намаляване на осигурителната тежест и на данъка върху добавената стойност.

Според анализа им основен източник на инфлация са храните, поскъпващите горива и акцизът върху цигарите, а през този месец ще се прибави и скокът на тока, парното и природния газ.

Към причините за инфлация в България икономистите добавиха и съществуването на картелни споразумения, които поддържат високите цени.

"Няколко стоки в страната поскъпват дирижирано или с по-високи темпове, от които предполагат производствените разходи..Имам предвид, основно пазара на растителни и животински мазнини...

Имам още предвид повишаването на цената на плодовете и зеленчуците. За 1 година с над 45% поскъпнаха плодовете...Няма производствени причини цената на алкохола да се повишава. Изведнъж през април и май имаме 45 скок на алкохола", коментира Георги Прохаски.

Икономистите отбелязаха, че бюджетният излишък вече е по-голям от очаквания за края на годината. При това условие препоръчват намаляване на данъчно-осигурителната тежест.

"Осигуровките спокойно тази година могат да се намалят от 34% на 10% и да стигнем до тази ставка, която е за данъка върху печалбата. Разбира се, това ще изисква политическо решение...Много по-скъпо ще бъде да се укриват доходите, отколкото да се плати ставката", заяви Георги Ангелов.

"При този излишък съвсем нормално е да се мисли и за намаляване на данъчното облагане...След 2 години, за 2010 година говоря, да се мисли за намаляване на ДДС поне с 2 пункта", смята и Георги Ганев.

Икономистите се обединиха около прогноза за инфлация между 8 и 9% в края на годината , като не изключиха и дефлация през някои от летните месеци. Бяха категорични, че няма да се повтори шокът от миналата година, когато статистиката регистрира инфлация от 12.5%.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст