1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Ирак ни изплати 360 милиона долара

БГ Бизнес
 

В ход е съгласуване на посещение на иракския министър на финансите в България, каза министър Орешарски.

Окончателно плащането на иракския дълг в размер 360 млн. американски долара към българската държава е било извършено днес, съобщиха от Министерството на финансите.

България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си чрез еднократно плащане в брой.

"Удовлетворен съм от стриктното изпълнение на ангажиментите на иракската страна, поети в двустранното дългово споразумение между нашите държави. Ще припомня, че нашата страна постигна сравнително най-добри параметри при уреждане на стария дългов проблем.

Благодарен съм на партньорите от иракското Министерство на финансите, както и на ползотворните консултации с американското държавно съкровище. Благодаря и на моите експерти, които стриктно се придържаха към инструкциите в многобройните разговори с иракските представители", е заявил министърът на финансите Пламен Орешарски след транзакцията, цитиран от пресцентъра на министерството.

Получените средства се разпределят приблизително в съотношение 1/3 изплащане на главници по дълга, което се отразява като финансираща операция и 2/3 изплащане на редовни и просрочени лихви, което представлява извънреден приход в републиканския бюджет.

В ход е съгласуване на бъдещо посещение на иракския министър на финансите в България, което е по наша покана. "По време на това посещение ще се обсъдят и други взаимно изгодни насоки на сътрудничество между двете държави", е допълнил още министър Орешарски.

В съобщението се посочва, че в края на 2004 г. Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за редуциране на своите официални дългове по схема: 80 процента опрощаване на потвърдените дългове и разсрочване на останалите 20 процента за 23 години с шест годишен гратисен период. В споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб е включена стандартна клауза за равностойно третиране на всички кредитори.

Схемата за редуциране и разсрочване на дълга на Ирак не са приложили САЩ, Малта, Словакия и Кипър, които напълно са опростили вземанията си.

Преговорите за уреждане на дълга започнаха още през септември 2005 г. и през целия период са дискутирани различни възможни варианти, в рамките на иракското споразумение с кредиторите от Парижкия клуб.

Тласък на преговорите бе даден след срещите на българския министър на финансите с иракския му колега в края на 2006 година и по време на неговото посещение в американското министерство на финансите през февруари 2007 година.

На 8 ноември 2007 г. правителството одобри двустранно споразумение между България и Ирак. С него се уреждат български вземания от Ирак в размер на 1.860 млрд. щ.д.(в т.ч. главница - 1.259 млрд щ.д. и лихви - 601 млн.щ.д. до 2004 година), произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г.

За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак, чрез допълнително начисляване на лихви за забава, и коефициента за директно изплащане на задълженията на иракската страна.

В този смисъл, иракската страна прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3.51 млрд.щ.д., а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10.25 цента за долар, пише в съобщението.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии