Поскъпват токът, жп превозите и парното (видео)

БГ Бизнес
 

Цената на билeтчето за градския транспорт в София вече е 1 лев.

От днес, 1 юли, у нас едновременно поскъпват парното, токът и железопътните превози, както и градския транспорт в столицата. Поевтиняват единствено обажданията от фиксиран към мобилен телефон.

Средното поскъпване на парното ще е с 14 на сто. Трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EO.N и EVN увеличават цените на тока за битови потребители съответно с 16, 17 и 15 на сто.

ЧЕЗ, ЕО.Н и EVN са задължени да направят извънреден отчет на електромерите, така че потреблението на всеки един абонат до края на юни да бъде пресметнато по старите цени.

Цената на природния газ също ще се покачи с около 5%. И пътуването с влак от утре се оскъпява за гражданите с малко над 9 на сто.

Цената на билета за софийския градски транспорт се качва от 70 ст. на 1 лев.

Има и известно покачване на доходите в някои сектори.

От първи юли индексираните пенсии ще са с 10 на сто по-високи. Пенсионерите няма да плащат потребителска такса при личния си лекар. Работещите в администрацията също ще получат увеличение на заплатите от 10%.

Според нов текст от закона, който влиза в сила също днес, социални помощи вече ще се получават не година и половина, а само една година.

От днес дирекциите на Социално подпомагане в страната започват да приемат молби за отпускането на енергийните помощи за отопление. За такава помощ може да се кандидатства до края на октомври. Целевата помощ за отопление тази година ще се дава само в пари - авансово и еднократно за целия отоплителен сезон.

Редица стоки поскъпват от днес и в съседните страни на Балканите. Мярката се налага главно заради високата цена на петрола.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст