Окончателно: Токът поскъпва с 14%, парното - с 13%

БГ Бизнес
 

ЧЕЗ, ЕО.Н и EVN ще доставят енергията по различни тарифи.

Окончателно приеха новите тарифи на тока и парното за бита и индустрията от 1 юли. Домакинствата ще плащат средно с 14% по-скъп ток, а увеличението за малките предприятия и фирмите с магазини и офиси е между 13 и 16%. Парното скача средно с 13%. Очакванията бяха токът да поскъпне с 13,4%, както комисията съобщи неофициално във вторник.

Прогнозата е след месец сметките на домакинствата с потребление до 150 киловат часа да скочи между три и четири лева. Семействата с бойлери и електрически печки ще усетят по-голямо увеличение на сметките.
Токът за населението вече няма да е на една и съща цена.

Трите електроразпределителни дружества ще доставят енергията по различни тарифи. Най-ниски са в Западна България и най-високи - във Варненска област. Увеличението на дневната тарифа в Западна България е около две стотинки. За Пловдивско и Югоизточна България увеличението е две стотинки и половина. Североизточна България и Варна киловатът поскъпва с близо три стотинки. Варненци недоумяват че техният доставчик ЕО.Н прави по-големи разходи от ЧЕЗ и EVN и смятат, че са повече от ощетени.

Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отговори, че е свила драстично инвестициите и печалбата на трите разпределителни дружества от 14 на 12%. Също така комисарите са отказали да признаят харчове като покупки на леки автомобили и наеми в луксозни бизнесцентрове.

"Извадили сме им всички разходи, които нямат пряко отношение за подобряване на качеството на услугата, за намаляване на авариите и за сигурността на мрежата. Всичко неприсъщо за дейността им", обясняват от ДКЕВР.

Тримесечното отчитане на електромерите остава поне до октомври и ЧЕЗ засега няма да бъдат глобени от държавата.

Единственият град, в който цената на топлоенергията намалява

е Велико Търново. Въпреки това градът остава на трето място по скъпотия на парното след Правец и Разград. С 1 лев по-малко, от 90 на 89 лева, за мегаватчас ще плащат абонатите на Топлофикация Велико Търново през следващия отоплителен сезон. От комисията по енергийно и водно регулиране запазиха цената заради преизчисляване стойността на произведената в централата електроенергия, която Топлофикация продава.

Понижението с 1% на цената на топлоенергията няма да се почувства от малките абонати, които и сега недоволстват от сметките си за парно.

Директорът на великотърновската топлофикация не изключва варианта фалит за следващия сезон, тъй като при тази цена на парното миналата година дружеството е излязло на загуба. Сега до началото на зимата от дружеството ще търсят варианти как да компенсират и повишението на стойността на природния газ с повече от 20%.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст