1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Токът скача с 13,4 на сто от 1 юли

БГ Бизнес
 

Парното поскъпва с почти 13%, а синьото гориво с малко над 5 на сто.

Увеличението на тока за бита ще е с по-малко от две стотинки за киловат час. Новите дневна и нощна тарифа, както и цените за индустрията ще бъдат обявени официално този четвъртък.

До петък комисията ще обяви и отпада ли тримесечното отчитане на тока в Западна България. Шефът на комисията регулатор Константин Шушулов изчисли, че от икономията на ЧЕЗ за инкасатори токът за бита в половината страна е близо с една стотинка по-евтин, спрямо останалите две дружества доставчици - ЕОН и EVN..

"Стотинка, стотинка, ама на сто киловата това си е левче. А дружествата като искаха първоначално да вдигнем цените на тока с малко над 2 стотинки всички викнахте в хор "Олееее, леееее! Та това си е 20% увеличение". А всъщност говорим за два лева увеличение на 100 киловата потребление", коментира Константин Шушулов.

Парното в София от юли скача с малко над 13%, в Пловдив и Варна - с близо десет на сто, а в Бургас - с пет. Най-голямо увеличение на топлото има за абонатите в Русе - 20 на сто. Въпреки това там абонатите ще продължат да плащат по-ниски тарифи от софиянци за доставка на топлинна енергия и подгряване на водата в домовете.

Природният газ за тежката и леката индустрия, топлофикациите и абонатите с битова газификация ще скочи с малко над пет процента. "Булгаргаз" искаше 20%, но комисията оряза драстично неговите разчети. Шефовете на монополиста доставчик на синьото гориво дори намекна че ще обжалва новите цени в съда, защото е изправен пред фалит.

"С тази определена цена се създават реални предпоставки дружеството да изпадне в неплатежоспособност и да застрашим доставките на газ за потребителите и обществото", каза Димитър Гогов.

Шушулов и останалите комисари контрираха, че няма да допуснат енергиен апокалипсис и мрачните заплахи на Електроразпределителните дружества и на Булгаргаз за режим на енергийните доставки, аварии и фалити са прекалено пресилени.

Как ще ни се отрази ценовият скок?

Поскъпването на енергията ще засегне по различен начин отделните домакинства. Една от причините е, че увеличението няма да е еднакво във всички градове на страната. Друга причина е, че семействата ползват различни източници на енергия, а те не скачат с равен процент. Зависи също и от това, върху каква месечна сметка за ток и парно ще се изчисли готвеното 13-процентно поскъпване.

Без значение дали готвите на ток или газ, дали водата за душа идва от бойлера или от ТЕЦ-а, дали се топлите с електроенергия или на парно, новите цени ще надуят сметките ви.

Да се затопли един бойлер от 80 литра на ток по днешни цени струва около 80 стотинки, на газ около 40 стотинки.

Очаква се от 1 юли върху стойността на тока за бита да добавим 13.4%, което се изчислява на около 2 стотинки отгоре на киловатчас. Природният газ ще поскъпне с 5.11%.

От един от най-големите доставчици на природен газ в страната обявиха, че увеличението от 5 на сто в цената на Булгаргаз, няма да се отрази на крайните им потребители, които разчитат на газификацията в дома си.

Но увеличението ще почувстват тежката и леката индустрия.


Топлофикациите в страната са най-големият клиент на Булгаргаз, следват ги металургичните предприятия, циментовите, стъкларските и торовите заводи. А отражението на поскъпването върху тяхната продукция ще се прибави към ефекта от по-високите сметки на домакинствата.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии