България се обяви против намаляването на данъци и акцизи

БГ Бизнес
 

Въпреки поскъпването на петрола, страната ни не споделя предложението за намаление на ставките.

Намаляване на данъци и акцизи не се очакват в България. Това заяви премиерът Сергей Станишев, който е в Брюксел за участие в европейския съвет. Лидерите на страните членки ще обсъждат общи механизми за стабилизиране на цените, достигнали рекордни нива в резултат на петролната криза.

Поскъпването на петрола и хранителните продукти, отбелязали най-висока стойност от 50 години насам са на масата на лидерите в момента. Те трябва да дадат своите рецепти.

Премиерът Сергей Станишев каза, че няма общоевропейска политика в тази област и че България е под европейските минимуми за акцизни ставки.

Българската страна не споделя предложението на Никола Саркози да се намалят някои данъци и акцизи.

Това, което Саркози предлага не важи за България, уточни Станишев, понеже не сме били под европейските минимуми. ДДС било въпрос на национална политика и общата тенденция е за единна ставка.

"Няма причина да се намалява само ставката на горивата, а не и за други сектори", почерта премиерът.

Преобладаваща позиция сред европейските лидери е да се вземат мерки само с еднократни директни помощи на социално слаби категории.

По време на предвижването си в Брюксел кортежът на българския премиер претърпя инцидент с автомобила на белгийски гражданин, но без сериозни последствия.

Освен ценовата криза, европейска среща на върха в Брюксел ще обсъди и съдбата на Лисабонския договор.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст