Мутафчиев: Малко вероятно е ЕС да се съгласи за по-нисък акциз на горивата

БГ Бизнес
 

Транспортният министър отхвърли като начин за овладяване на цените на горивата намаляването на ДДС върху тях.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се обяви за действия, които да доведат до намаляване цената на горивата. Конкретните решения обаче как да стане това, Мутафчиев очаква от министерството на финансите.

Петър Мутафчиев отхвърли като начин за овладяване на цените на горивата намаляването на ДДС върху тях, тъй като по думите му, общата политическа воля била да не се стига в момента до диференцирани ставки.

Според него, малка е и вероятността Европа да се съгласи за намаляване на акциза върху горивата у нас и достигане на минималните му прагове след години.

"В такъв случай, другият въпрос е да се търсят начини, други финансови, по които може да се повлияе по отношение на ползването и купуването на горивата", каза Петър Мутафчиев.

Министърът очаква да чуе конкретните предложения за намаляване на цените утре, на работната среща между експерти от транспортното ведомство, Министерството на финансите, представители на браншовите организации на превозвачите и работодателите. На срещата ще бъде обявена и позицията дали има криза на пазара на горива у нас.

Между село Строево и пътя Пловдив-Карлово, транспортният министър откри първата отсечка в страната, ремонтирана по технологията за рециклиране на стария път. Чрез нея новата настилка се полага значително по-бързо и се спестяват до 30 на сто от средствата за пътна рехабилитация.

По-късно, на среща с локомотивните машинисти, министърът се ангажира за по-бързо приключване на административните процедури по сключване на договор с лекари, които да извършват задължителните им медицински прегледи преди смяна. Сега машинистите се проверявали с тестове само за алкохол.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст