Поевтиняват сезонните плодове и зеленчуци

БГ Бизнес
 

Най-много се понижила цената на доматите, олиото обаче е поскъпнало с 80% за последната година.

През първите две седмици на юни се запазва тенденцията на намаление на цените на стоки със силно изразен сезонен фактор - плодове, зеленчуци, млечни произведения и яйца, отичат експерти от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

С около 10 на сто пада цената на зеления пипер и бананите. В диапазона 2 - 5 на сто е поевтиняването на ябълките, портокалите и картофите. След рязкото падане на цената на оранжерийните краставици, наблюдавано през май, през първата половина на юни тяхната цена леко се покачва, като спрямо края на предходния месец стойностите са с около 7 на сто по-високи. Все още обаче цената, на която се търгуват краставиците през юни тази година е с 31 на сто по-ниска, спрямо същия месец на миналата година, отчитат от комисията.

През първите седмици на юни е отчетено намаление на цената на яйцата - с 12%, кравето сирене - 4 на сто, кашкавал "Витоша" и захар - с 1%. Наблюдава се стабилизиране и лек спад на цените на брашното - 2 на сто и на и олиото - с 1% до 3,25 лв./кг на едро.

Най-голямо поскъпване през първите седмици на юни спрямо последните на май регистрирано при цената на ориза – 10% до 2,2 лв. за килограм.

В резултат на поскъпването на голяма част от хранителните стоки през лятото на миналата година, базата, спрямо която се отчитат цените през настоящата година е много висока. По тази причина цените на повечето стоки и през юни 2008 г. са по-високи спрямо същия месец на 2007 година година.

Най-голямо поскъпване за годината е отчетено при цената на олиото, която през първите седмици на юни, спрямо същия период на 2007 г. е с 81 на сто по-висока. С около 60 на сто по-скъпи са брашното, лещата, фасулът и оризът. Увеличението на цената на млечните произведения, яйцата и пилето е в диапазона 15-30 на сто на годишна база. По-ниски през тази година са стойностите на цената на захарта, като поевтиняването е с около 2 на сто.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст