Старите коли може да поевтинеят след увеличаването на местния данък

БГ Бизнес
 

Дилърите на нови коли смятат, че увеличението на данъците неминуемо ще се отрази на пазара, но не се ангажират с прогнози.

От догодина местният данък за старите коли може да се увеличи. Същото се отнася и за новите, но изключително мощни возила. Това предвиждат промените в Закон за енергийна ефективност. Как новите ставки ще се отразят на автопазара?

Още по-време на общественото обсъждане на проекто-закона, който предвижда над 50% по-висок данък за автомобили над 5 години се появиха мнения, че тази нормативна промяна цели да облагодетелства предимно корпоративни интереси - в лицето на вносителите на нови коли. Потърсихме мнението на бранша.

Вносителите на автомобили втора употреба на автоборсата в Горубляне категорично отказаха да застанат пред камерата на bTV и да коментират промените в Закона за енергийната ефективност.

От Асоциацията на автомобилните производители отхвърлят съмненията за лобизъм.

"Мисля си, че хора, които разсъждават по този начин са много назад във времето. Ние трябва да осъзнаем, че промените в климата не са просто една шега на шепа журналисти или на хора, които искат просто да продават нови автомобили", каза Стоян Желев.

Още повече, че и някои нови коли няма да бъдат пожалени - в зависимост от това колко отровни газове отделят. Брюксел иска до 2012-та година вредните емисии да намалеят до 120 грама на километър.

"Например във Франция, разликата в местния данък между един модел, който е в рамките на тези 150 грама въглероден диоксид, се дължат, да кажем, 200 евро данък, а един модел, който отделя максимума, който е възможен при новите автомобили, то той плаща 5 000 евро".

Дилърите на нови коли смятат, че увеличението на данъците неминуемо ще се отразят на пазара, но без да се ангажират с прогнози.

Макар и неофициално, от бранша коментират, че най-вероятно тази промяна ще доведе до поевтиняване на по-старите, но и на по-мощните автомобили и то не само заради данъка, а и заради високата цена на горивата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст