Земеделският министър няма да се откаже от по-ниския ДДС върху храните

БГ Бизнес
 

Намаляване на налога дори с 1-2% ще има значителен социален ефект, смята Валери Цветанов.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов няма да се откаже от проекта за намаляване на Данък добавена стойност върху цените на храните и ще разговаря с министъра на финансите за предприемане на нужните стъпки.

Той коментира вчерашните думи на министър Орешарски, който се обяви срещу подобна данъчна реформа. Министър Цветанов заяви още, че у нас няма механизъм, който може да накара търговците да смъкнат цените, но все от някъде трябва да се започне.

"Че министърът на финансите няма да бъде съгласен, предполагам, че донякъде е очаквана и логична реакция от негова страна, но пък още по-логична и очаквана реакция от моя страна е аз да поставям този проблем, непрекъснато и веднага.

"Нещата трябва да се поставят, трябва да се търси решение, трябва да се намери решение. Разбира се, по никакъв начин не мога да си разреша да предизвикам нарушаване на бюджетната рамка и разклащане на правителството, но тези неща трябва да се знаят - цялата общественост - всички трябва да знаят какво става и в условията на пълна прозрачност тези неща трябва да се знаят", заяви земеделският министър.

Земеделското министерство обяви още във вторник, че готви проект за намаляване на ДДС върху храните.

Ден след това финансовият министър Пламен Орешарски се обяви против такава данъчна реформа. Независимите икономисти също имат резерви ДДС да бъде намален само за една група стоки.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст