Термокамери засичат крадците на парно

БГ Бизнес
 

С помощта на супер-модерните камери разкриването на кражбата става от улицата.

"Топлофикация" София и екип на Техническия университет откриха безспорен метод за установяване на кражбите на парно, без да се влиза в домовете на заподозрените абонати. Разкриването на кражбата става от улицата - с помощта на супер-модерни термовизионни камери.

Тази термовизионна камера тежи по-малко от килограм, изработена е по патент на НАСА и от десетки метри разстояние може да замери през стените с изключителна точност колко парно потребявате.

"Много ясно и отчетливо се вижда радиатора, през стената. Дори топлинната изолация не може да спре образа на радиатора", каза Никола Калоянов от Техническия университет.

Експериментално по време на отоплителния сезон "Топлофикация" и екипът на университета са замерили през нощта жилищата на десетки абонати в София, които официално декларират, че не ползват парно, но пък съседите им плащат необичайно големи сметки.

Камерата прецизно показва къде точно в жилищата собствениците са разкачили радиаторите с топломер и са монтирали други тела, без уред за дялово разпределение. За да няма грешка Топлофикация е изчакала топлинните счетоводители в края на сезона нарочно да засекат нулеви показания от топломерите на тези абонати. Така няма никакво съмнение че абонатът е крал парно.

Топлофикация и научният екип предлагат деянието кражба на топло да се криминализира с законодателни поправки, а съдът да признава топлинната снимка за доказателство, така че никой да не може да се скрие от топлинния Биг Брадър.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст