Обмислят намаление на ДДС върху храните

БГ Бизнес
 

Така хранителните стоки ще станат по-евтини.

До края на седмицата ще бъде готов проект за намаляване на Данък добавена стойност върху хранителните продукти. Това обявиха членовете на новосъздадения Агробизнес съвет по земеделие към Министерството на земеделието.

Ако ДДС върху храните падне под сегашните 20%, това ще задоволи напълно и производителите, и потребителите, смятат от Агробизнес съвета. Факт е, че почти всички страни от ЕС имат намалена данъчна ставка по отношение на храните.

"Срокът, който ни постави министър Цветанов, е само 6 дни. До другия вторник всичко трябва да бъде направено документално, така че да бъде внесено в четвъртък на заседание на МС", каза Иван Ангелов, председател на Агробизнес съвета по земеделие.

Браншовите организации, представени в Агробизнес съвета, ще съберат данни за ДДС върху различните хранителни продукти във всички европейски страни и ще предложат с колко процента да бъде намален данъкът у нас.

Пред bTV министърът на земеделието обяви, че е умерен оптимист за решаването на проблема с ценовия скок на храните.

"Ако се пипне ДДС-то там, това ще подобри значително производството на земеделската продукция от целия спектър. Аз обещах да направя всичко необходимо в тази връзка", каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Бюджетът за следващата година вече е минал на разглеждане, но, според министър Цветанов, това не пречи финансовият министър да вземе решение в рамките на възможното за намаляване на данъка върху храните.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст