Държавата орязва поскъпването на тока

БГ Бизнес
 

Токът може да поскъпне с 12%, а не както първоначално бе пресметнато - с 18 на сто.

Корекция в очакваното поскъпване на ток и парно. След намесата на правителството, шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов обяви, че токът за бита от юли може да поскъпне с 12%, а не както първоначално бе пресметнато - с 18 на сто.

Увеличението при парното остава 14 на сто.


За да не се стигне до прогнозираното рекордно поскъпване на ток и парно за последните 6 години, регулаторът ще ореже разходите и инвестициите на всички енергийните дружества по веригата.

Корекцията е предприета след намесата на министъра на икономиката и енергетиката и лично на премиера за поне 7 на сто намаление на очакваното поскъпване.

"Ние като принципал ще направим всичко възможно държавните дружества да не прекаляваме с исканията си, а да сме в рамките на разумното, така че да не застрашаваме инвестиционните програми, но в съшото време да не е шоково за хората", каза министър Петър Димитров.

Според министъра на икономиката и енергетиката, ако токът бъде увеличен, както министерството предлага,

цените на останалите стоки ще скочат не повече от 1%

и това няма да натовари портфейла на хората.

Синдикатите и бизнесът обаче алармираха населението и индустрията да се готвят за тежък ценови шок.

С новите цени доходите на 930 хиляди души ще паднат под прага на бедността.

"Хората осъзнават, че не могат да си плащат сметките. На една наша колежка майка й, учителка с 140 лева пенсия като прочете вашите цени и си сметна и скъпите лекарства, се самоуби като скочи от моста Чавдар", коментира Огнян Винаров от Българската стопанска камара.

По повод поскъпили жалби на абонати енергийната комисия ще ревизира въведеното от ЧЕЗ тримесечно отчитане на електромерите. Ако не се намери логично обяснение защо хората получават твърде високи прогнозни сметки за ток тази система ще бъде отменена.

Комисията предупреди, че ако открие нарушение ще глоби ЧЕЗ с 1 милион лева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст