Проверяват ЧЕЗ заради прогнозните сметки за ток (видео)

БГ Бизнес
 

ДКЕВР обсъди поскъпването на тока и парното от 1 юли.

Поскъпването на парното ще е средно с 14 на сто, а на тока за бита с до 18 на сто. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Константин Шушулов каза още, че регулаторът образува проверка за тримесечното отчитане на електроенергията, което ЧЕЗ въведе в Западна България.

Веднага след общественото обсъждане на новите цени, председателят на комисията Константин Шушулов съобщи, че ще опита да ограничи поскъпването на тока за бита до 12%. Решението ще бъде взето на 26 юни. Според синдикатите и представителите на бизнеса, с новите цени на тока и парното близо 1 млн. души ще намалят драстично своя доход и те ще слязат под действащия в момента праг на бедността.

Поскъпването за бита и за бизнеса е неизбежно и е подчинено на световното поскъпване на горивата, каза Константин Шушулов. Той съобщи, че последните дни по темата е разговарял дори с министър-председателя и ресорния министър на енергетиката. Според Комисията обаче, проблемът с високите цени е най-вече болезнен заради ниските доходи на населението.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проверява ЧЕЗ как смята прогнозните сметки за ток, въвеждайки тримесечното отчитане в Западна България. Има много оплаквания от абонати, че получават нереално високи прогнозни сметки за ток, като по този начин те кредитират ЧЕЗ, коментира Константин Шушулов.

Ако доставчикът за Западна България не спазва формулата за изчисление на прогнозните сметки, той ще бъде глобен с до 1 млн. лева, предупреди Комисията. Шушулов не изключи вариант дори при такова нарушение да отмени тримесечното отчитане, което беше въведено само преди 2 месеца.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст