Правителството предлага ограничения на вноса на горива от други страни

БГ Бизнес
 

Обмисля се да се забрани на чужденци да влизат с повече от 500 литра гориво в резервоарите.

Правителството изработва система за ограничаване на вноса на горива от безмитните бензиностанции в други страни, обяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

До дни ще бъде готов анализът на състоянието на пазара на горивата, който ще се обсъди с браншовите и работодателските организации. Освен задържането на ръста на акциза през следващите две години, се обмисля да се наложи ограничение за внос до 500 литра гориво на превозвачи от трети страни, извън ЕС.

"В момента се работи за система за ограничаване на вноса на горивата в България през граница. Има много безмитни бензиностанции в другите страни и това създава неконкурентна среда за нашите превозвачи", обясни транспортният министър Петър Мутафчиев.

На въпрос ще стигнем ли до обявяване на криза в бранша, той отговори: "Не са леки условията, за да се въведе подобно ограничение. В момента в ЕС към подобна мярка не се е преминавало в нито една страна. Подобна криза може да се наложи май само за товарни превози, но в никакъв случай за пътническите."

Да се обяви криза на пазара означава да се спре регистрацията на нови фирми в бранша. Петър Мутафчиев обяви, че очаква до края на мандата на това правителство да се подпише споразумение с Румъния за изграждането на мост над река Дунав при Силистра.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст