1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Токът за промишлеността поскъпва най-малко с 30%

БГ Бизнес
 

Увеличението се налага заради поскъпването електроенергията от производствените централи, обясниха от НЕК

Минималният ръст на цената на електроенергията за клиентите високо напрежение ще е 30 процента. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Той представи пред комисията по енергетика към парламента финансовия отчет на компанията за 2007 г.

НЕК не е поискала увеличение на цените, то се налага единствено поради увеличение на цената на електроенергията от производствените централи, коментира Папазян. Той посочи, че този път Държавната комисия за енергийно и водно регулиране коректно е прехвърлила разходите към крайния потребител, така че НЕК няма да търпи загуби, ако се приеме увеличението на продажната цена за НЕК да е 25,4%.

Битовите потребители ще трябва да платят повишението на цените, както и присъединените към преносната мрежа клиенти на електричество високо напрежение, каза Папазян. Ние предлагаме скокът на цените при клиентите високо напрежение да не е толкова висок, а да се разпредели равномерно към крайния снабдител, електроразпределителните дружества и към клиентите високо напрежение, добави директорът на НЕК.
    
Според Мардик Папазян тенденцията цените на електроенергията да нарастват е нормална заради поскъпването на всички горива. Горивната компонента в термичните централи е много висока и няма как това поскъпване да не се отрази, каза той.

Печалбата на НЕК за 2007 г. е 42 млн. 479 хил. лв. , което е със 17 млн. 617 хил. лв. по-малко от печалбата за 2006 г., отчете пред парламентарната комисия Лилия Иванова, директор "Управление" в НЕК. Компанията е на загуба от основната си дейност - продажбата и преноса на електричество, защото с 6,3% е нараснало потреблението на крайните снабдители, което НЕК компенсира със собствени средства, сочи финансовият доклад.

Компанията продава със загуба от 10,62 лв. на мегаватчас, каза Иванова. Тя добави, че НЕК е компенсирала това с продажба на материални активи, между които оборудване от АЕЦ Белене.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии