Три хиляди тона съмнително олио от Украйна има в България (видео)

БГ Бизнес
 

Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна, наложи възбрана върху три хиляди тона суровина, базирана в завод "Слънчеви лъчи" в Провадия.

Сурово олио внос от Украйна вече е засечено и в България. В края на април Киев съобщи, че е открито канцерогенно олио, произведено в страната. Сега Министерство на здравеопазването проверява внесеното у нас количество.

Опасенията на Евросъюза са, че европейски компании търгуват с фирми извън одобрения списък на съюза. В отделни партиди на територията на общността е открито олио с опасни примеси на минерални масла.

От завода "Слънчеви лъчи" твърдят, че са купили продукта от мултинационална компания с много строг контрол, но въпреки това за своя сметка преди седмица са изпратили проби за изследване в Холандия, защото у нас няма толкова прецизна лаборатория.

"В република България не съществува такава лаборатория, която да може да установи има ли или няма минерални масла в това нерафинирано олио", каза Георги Костов, изпълнителен директор на завода.

Резултатите от анализа в Холандия ще са ясни късно тази вечер. Същевременно РИОКОЗ Варна изпраща за проверка в здравното министерство документацията за вноса. Стоката пристига у нас през януари, но досега не е бутилирана и олиото не е пускано на пазара.

"Ние сме представили всички документи по вноса, показали сме къде съхраняваме маслото и те са ни разпоредили да не вкарваме това масло за рафиниране, за по-нататъшна обработка, докато не излязат резултатите".

Български фирми са внесли за година от Украйна над 20 хиляди тона. От 22 май е в сила европейска забрана за износ на олио от Украйна, след като в няколко страни-членки бе открито съдържащо токсини слънчогледово олио от бившата съветска република. Досега засегнатите държави бяха пет - Франция, Испания, Италия, Холандия и Великобритания.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст