Търсят изход от кризата с храните (видео)

БГ Бизнес
 

Повишаването на цените на хранителните продукти е довело до глад 100 милиона души на планетата, показва доклад на ООН.

Държавни и правителствени ръководители от цял свят се събраха в Рим на тридневна среща на върха, посветена на търсенето на изход от кризата с храните. Форумът е по идея на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

На срещата ще бъдат обсъдени растящите цени на храните по света, промените в климата и перспективите пред използването на биогоривата. Целта на конференцията е изработването на мерки за овладяване на ситуацията.

В доклад на организацията на ООН за прехрана и земеделие се посочва, че рязкото повишаване на цените на хранителните продукти е довело до глад 100 милиона души на планетата и заплашило социалния и политически ред в редица страни и е върнало глобалната борба срещу бедността със седем години назад.

"Очакваме тази година като цяло поскъпването на храните по света да надхвърли 40%. По наша преценка около два-три процента от тях ще се дължат на биогоривата. По-голямата част от нарастването на цените ще е заради енергията. И заради нарасналата консумация на храни в световен мащаб", посочи Ед Шафер, министър на земеделието на САЩ.

В документа на ООН се прогнозира, че цените на селскостопанската продукция ще се запазят на много високи равнища през следващото десетилетие, макар че се очаква да спаднат постепенно след историческите рекорди, които достигнаха през последните месеци.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст