1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

Загубите на чуждестранните фирми от излизането им от Русия достигат 107 млрд. долара

Свят

Danone съобщи, че е получила регулаторни одобрения да се освободи от руските си активи, като понесе обща загуба от 1,3 млрд. долара

Излизането на компании от Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. им е струвало над 107 млрд. долара под формата на отписвания и пропуснати приходи, показва анализ на Reuters на фирмени документи и отчети. 

Обемът на загубите се е увеличил с една трета от последното преброяване през август миналата година, което подчертава мащаба на финансовия удар върху корпоративния свят от инвазията на Москва, както и подчертава внезапната загуба на западен опит от руската икономика. 

"Тъй като инвазията на Русия продължава на фона на отслабващата военна помощ от страна на Запада, а детайлността на западните санкционни режими се увеличава, компаниите, които все още се стремят да излязат от Русия, вероятно ще се сблъскат с допълнителни трудности и ще трябва да приемат по-големи отписвания и загуби", казва Иън Маси, ръководител на отдел "Корпоративно разузнаване", ЕМЕА, в глобалната консултантска компания S-RM. 

Президентът Владимир Путин, който бе преизбран с убедителна победа, широко осъждана от Запада като несправедлива и недемократична, сега има нов мандат да продължи изолацията от Запада, включително чрез допълнителни конфискации на активи и политически натиск, добави Маси.

Москва изисква отстъпки от поне 50 % при продажбата на чуждестранни активи и постоянно затяга изискванията за излизане от пазара, като често приема номинални такси от едва една рубла. 

Досега през тази година бяха обявени продажби на активи, собственост на Shell,  HSBC, Polymetal International и Yandex NV на обща стойност близо 10 млрд. долара. Миналата седмица Danone съобщи, че е получила регулаторни одобрения да се освободи от руските си активи, като понесе обща загуба от 1,3 млрд. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии