1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

ВМЗ - Сопот с рекордни приходи за миналата година

БГ Бизнес

Дружеството ще изплаща допълнителна заплата за Великден

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордни нетни приходи за миналата година от 828 млн. лв., съобщиха от дружеството, цитирани от БТА. Данните показват, че те са двойно повече спрямо предходната година.

От завода отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови технологии и линии, като разходите за дълготрайни активи надвишават 20 млн. лв. ВМЗ произвежда различни боеприпаси, снаряди и ракети от съветски тип, които се купуват от страните от НАТО. Заводът има поръчки и договори за две години напред. 

Работниците в държавната компания през последната година са се увеличили с близо 500 души до над 4100. Техните възнаграждения също се увеличават периодично. Служителите във ВМЗ ще получат за Великден допълнително възнаграждение, което ще е в размер на една минимална заплата за дружеството. Така всеки работещ в най-голямото държавно дружество от отбранителната промишленост ще вземе чисто по около 760 лева.

Парите ще бъдат изплатени преди светлите християнски празници, съобщиха от ръководството на ВМЗ. Придобивката е договорена със синдикалните партньори и е на базата на добрите финансови резултати на дружеството. 

Очаква се, че и през 2024 г. приходите и печалбата на ВМЗ ще растат. Дружеството е най-големият работодател в региона и интересът на търсещите работа в Подбалкана е насочен основно към него.

Снимка: БГНЕС

В същото време ръководството работи за повишаване на квалификацията на своите работници и служители, като си партнира с Професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот и Техническия университет в София.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии