1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Кой е милиардерът, който се чувства "горд" да плати $288 млн. данъци?

Финанси

"Някои хора може да смятат, че е неприятно да се плащат данъци", казва той. "За мен това е патриотично."

Макар че може да ви е неприятно да плащате данъци, милиардерът Марк Кюбан казва, че с удоволствие ще плати 275,9 милиона долара, които дължи за 2023 г., съобщава CNBC.

"Плащам това, което дължа", написа Кюбан в социалната мрежа X в неделя. "Тази страна е направила толкова много за мен, че съм горд да плащам данъците си всяка година". 

Кюбан потвърди, че данъчната му сметка от 275,9 млн. долара е "преведена".

"Можем да бъдем предприемачи и да се радваме на свободите, които имаме, само благодарение на мъжете и жените, които посвещават живота си на защитата на нашата страна", казва той. "Те заслужават всяка стотинка, която получават, а моите данъци отиват за тяхната подкрепа."

Кюбан има нетно състояние, оценено на 5,4 млрд. долара, и казва, че данъчната му сметка е "почти цялата дългосрочна капиталова печалба", което почти сигурно предизвиква федерален данък върху дългосрочната капиталова печалба от 20%. 

Кюбан отказа да потвърди кои активи са били обложени с данък върху капиталовите печалби и дали това е свързано с частичната му продажба на Далас Маверикс за 3,5 млрд. долара, която беше одобрена през декември 2023 г. 

Дългосрочните данъци върху капиталовите печалби се прилагат при продажбата на активи, държани повече от една година преди продажбата им. Ставките за капиталовите печалби се основават на общия облагаем доход и обикновено са по-ниски от ставките за обикновения доход. Ето ставките за дългосрочните данъци върху капиталовите печалби за 2023 г. за лице, което подава само една декларация:

  • 0%: от $0 до $44,625
  • 15%: $44,626 до $492,300
  • 20%: 492,301 долара или повече

Кюбан може да дължи и допълнителни данъци в зависимост от личния си доход. През последните години той потвърди, че плаща 37% - най-високата федерална данъчна ставка за хора, които печелят 578 126 долара или повече.

В САЩ се използват прогресивни данъчни ставки, които постепенно повишават данъчните ставки, след като доходът на данъкоплатеца надхвърли общия размер на ставката.

Да платиш повече от четвърт милиард долара е "лудост и нереалност в много отношения", пише Кюбан в X. "Никога и в най-смелите си мечти не съм мислил, че ще бъда тук. Опитвам се никога да не го приемам за даденост."

От години Кюбан се изказва за плащането на данъците си. Като плащат данъци, богатите предприемачи като него "помагат за издръжката на милиони американци, които нямат толкова късмет като вас", пише той в публикация в блога си през 2011 г.

"Някои хора може да смятат, че е неприятно да се плащат данъци", пише Кюбан. "Аз не го правя. За мен това е патриотично."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии