1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Китайска компания представи батерия с 1000 км пробег с едно зареждане

ESG

Това е първата в света батерия, с която може да се измине толкова голямо разстояние

Китайският производител на батерии за електрически превозни средства CATL представи литиево-желязо-фосфатна (LFP) батерия с пробег от над 1 000 км с едно зареждане, съобщава Reuters. 

Снимка: Reuters

Shenxing Plus е първата в света LFP батерия, която може да се похвали с такъв пробег, заяви главният технологичен директор Гао Хуан от подразделението за електронни автомобили на CATL в първия медиен ден на автомобилното изложение в Пекин.

Снимка: iStock

Батериите LFP са по-щадящи околната среда от литиево-йонните батерии, които се използват по-често в електромобилите.  

Четири модела автомобили използват батерията Shenxing от сегашното поколение с пробег от 700 км, а до края на годината с нея ще бъдат оборудвани още над 50 модела, каза Гао. 

Снимка: pexels.com

Най-големият производител на батерии за електромобили в света, официално Contemporary Amperex Technology, отбеляза ръст на печалбата през януари-март, след като три месеца по-рано отчете първия си спад на тримесечната печалба от 2022 г. насам на фона на забавящото се търсене и засилената конкуренция. 

Китайските производители на батерии, сред които CATL, растат по-бързо от конкурентите си и през миналата година са осигурили над две трети от световния капацитет на батериите за електрически превозни средства, сочат данни на консултантската компания Counterpoint Research. 

През март председателят на CATL заяви, че производителят води преговори за създаване на центрове за научноизследователска и развойна дейност в Хонконг, за да подпомогне износа на технологии.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии