В кои европейски държави работниците пътуват най-дълго до работа

Колко дълго пътуват българите?

 

Средното време за пътуване от вкъщи до работа, в Европа, варира като южноевропейските страни имат най-кратки пътувания до работа, по данни на Euronews.

Какво всъщност означава времето за пътуване?

Според Евростат обичайното време за пътуване до работното място се отнася до най-често използвания вид транспорт при нормално време, с изключение на екстремни условия или необичаен трафик. Ако два вида транспорт се използват еднакво (напр. кола половината от времето и автобус другата половина), респондентите оценяват средното време за пътуване до работното място.

Къде пътуват най-дълго?

В ЕС, състоящ се от 27 държави-членки, средното време за пътуване в едната посока за заети хора на възраст 15-74 години е 25 минути през 2019 г.

Латвия има най-дългото средно пътуване от 33 минути, следвана от Унгария и Люксембург, и двете с 29 минути.

 

Къде пътуват най-кратко?

Кипър има най-краткото средно време за пътуване от 19 минути. Гърция (20 минути) и Италия и Португалия (и двете по 21 минути). По-голямата част от държавите-членки на ЕС са пътували между 24 и 28 минути.

Ако разгледаме подробностите за тенденциите в пътуването до работното място, 4,3% от заетите лица изобщо не са имали нужда да пътуват, за да стигнат до основното си място на работа в ЕС. Словения има най-висок дял на „нула минути“ от 11,8%, следвана от Белгия (8%), Ирландия (7,9%).  Делът на непътуващите е под 2 процента в Гърция и Италия.

В ЕС близо 61,3% са пътували до работното място за по-малко от 30 минути, докато около 26,3% са пътували между 30 и 59 минути от дома до работа.

 

Колко пътуват българите?

Снимка: iStock

Повече от една трета от заетите в България пътуват между 30 и 59 минути. В страната ни се отбелязва по-висок дял на по-дълги пътувания до работното място. По-малка част от населението може да каже, че пътува „нула минути“. Според Евростат само 5% от работещите българи са пътували близо час или повече до работа, само в едната посока.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст