1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Тайванската Acer доставя хардуер в Русия, след като заяви, че ще спре бизнеса си

Технологии
 

Въпреки че не са незаконни, действията на Acer контрастират с тези на ключови западни конкуренти

Базираният в Тайван производител на компютри Acer е доставил компютърен хардуер на стойност най-малко 70,4 млн. долара на Русия между 8 април 2022 г. и 31 март 2023 г., според данни на митниците, разгледани от Ройтерс, след като каза ще спре бизнеса си там.

Въпреки че не са незаконни, действията на Acer контрастират с тези на ключови западни конкуренти като Dell и HP, които спряха доставките съответно през февруари и април 2022 г. след старта на войната в Украйна.

Записите показват, че оборудването, произведено от Acer, е било доставено в Русия както чрез дъщерното дружество, изцяло притежавано от Acer, регистрирано в Швейцария, така и чрез редица услуги за доставка по поръчка на това дъщерно дружество.

Тъй като пратките са с произход извън Тайван, те не са в нарушение на санкциите на Тайпе срещу Русия. Те не включват и артикули, ограничени по време на износа от режима на санкции на Швейцария, който отразява този на Европейския съюз.

Но в изявление от 8 април миналата година компанията каза: „Поради последните развития, Acer реши да спре бизнеса си в Русия.“

Попитан за последващ износ за Русия чрез швейцарското дъщерно дружество Acer Sales International SA, Acer в Тайван каза в изявление: „Ние стриктно се придържаме към приложимите международни разпоредби и търговските закони по отношение на износа за Русия“.

Добавя се, че швейцарското дъщерно дружество „не е доставяло лаптопи или настолни компютри в Русия от 8 април миналата година“, но е доставило „ограничен брой дисплеи и аксесоари на руския пазар за ежедневна употреба, като същевременно гарантира спазването на международните санкции ".

Acer не казва защо продължава да доставя стоките си в Русия, въпреки че каза, че ще спре бизнеса там.

Швейцарските санкции, в съответствие с тези на ЕС, разрешиха износа на преносими компютри и изчислителни компоненти за Русия до 16 декември 2022 г. След тази дата не е имало доставки на новите забранени артикули от Acer за Русия от Швейцария.

Acer представлява 18,5% от всички компютри, продадени в Русия през четвъртото тримесечие на 2021 г., според консултантската компания IDC Russia, докато HP и Dell съставляват общо 20,8%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии