1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Отстраниха потенциална възможност самолети "Боинг" да бъдат хакнати

Технологии
 

До какви данни са можели да имат достъп хакерите?

Дигитална уязвимост в компютърните системи, използвани на някои самолети на „Боинг“, която имаше възможност да позволи на злонамерени хакери да променят данни и да накара пилотите да правят опасни грешни изчисления, е коригирана, казаха изследователи по сигурността, цитирани от Reuters.

По-старите версии на дигиталния инструмент, използван за изчисляване на скоростта на кацане и излитане на някои самолети, могат да бъдат подправени от хакери с директен достъп до таблетно устройство, използвано от пилотите за планиране на полети, казва доклад на фирмата за киберсигурност Pen Test Partners.

„Ако настъпи промяна на данните и произтичащите от това грешни изчисления не бъдат открити по време на изискваната от екипажа кръстосана проверка или процес на проверка, самолет може да кацне на твърде къса писта или да излети с неправилна скорост, което потенциално може да доведе до удар с опашката или отклонение от пистата,“ се казва в доклада, който беше представен в Лас Вегас.

В изявление „Боинг“ каза, че не е запознат да има случай с нито един самолет, който да е бил засегнат от проблема, но е пуснал софтуерна актуализация за справяне с него.

„Вероятността това да повлияе на безопасността на полетите е невероятно ниска“, каза Алекс Ломас, консултант по сигурността в Pen Test Partners. „Пилотите са обучени да се справят с необичайни ситуации.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии