1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Възходът на деформираните зеленчуци, или защо ще виждаме това в магазина

Свят

Картофите, лукът, морковите, ябълките и брюкселското зеле вероятно ще бъдат най-засегнати

Експертите казват, че плодовете и зеленчуците по рафтовете на магазините този сезон ще бъдат по-малки и ще изглеждат различно, тъй като горещото и сухо време през лятото в много европейски държави вече удари реколтата непоправимо.

Картофите, лукът, морковите, ябълките и брюкселското зеле вероятно ще бъдат най-засегнати.

Снимка: iStock

В много райони на Великобритания през 2022 г. имаше много валежи, а в други части не падна и капка дъжд.

Националният съюз на фермерите (NFU) иска супермаркетите да приемат по-„нестандартни“ продукти и да бъдат по-гъвкави с това, което им предоставят производителите. 

Учените казват, че горещините и сушата ще се увеличат с изменението на климата и че трябва да се адаптираме към начина, по който това се отразява на селското стопанство и вида на нашата храна.

Снимка: iStock
Фермерите атакуват

Фермери в Есекс казват пред BBC, че културите им са с „живи, но не растат или процъфтяват“. Жаркото лятно слънце направи сладката царевица вкусна, но по-малка като размер от обикновено и много от тях в района намалиха цените си. Други култури, които все още са в земята, като карфиол, брюкселско зеле и броколи, са изостанали в растежа.

В Есекс дъждът е всичко, за което производителите говорят. Тази година са измерени 107 мм валежи. Средната им годишна стойност обикновено е 525 мм.

Тази сухота означава, че зеленчуците в земята не могат да получат влагата, от която се нуждаят, за да продължат да растат, така това се случва по-бавно и така и никога не стигат до пълен размер. Липсата на вода може да направи обелката по-твърда или до причини дефекти, тъй като културата е стресирана, съобщават специалистите. 

Прибирането на реколтата от картофи ще бъде предизвикателство, защото вероятно ще бъде трудно комбайна да вкопае в твърдата земя, обясняват фермерите. Може да образуват големи буци, които да повредят реколтата или да я нарежат на парчета.

Морковите, пащърнакът и лукът ще бъдат засегнати по подобен начин също като картофите

А в Херефордшър фермери споделят, че тяхното „хубаво зелено“ зеле и кейл са били чудесни до преди няколко дни. Сега те са станали бледосини, жилави и са изгубили своята хрупкавост.

Деформирани зеленчуци

Какъв е проблемът всъщност?

Тези култури все още са на нивите, но скоро ще бъдат това, което купуваме в супермаркетите. Много от фермерите са притеснени, и то с право, дали супермаркетите ще приемат тяхната „странна“ реколта, тъй като много от тях имат определени стандарти за това как изглеждат продуктите им. Някои малки магазини вече приемат деформирани зеленчуци и плодове, но производителите все още са в паника какво ще се случи с по-големите доставки.

Твърде рано е да се знае колко от продукцията във Великобритания ще загине заради сушата, но „качеството на реколтата“ със сигурност ще бъде ударено, каза Джери Нокс, професор по управление на водите в земеделието в университета Кранфийлд, пред BBC News.

Снимка: iStock
„Всеки ден, когато не вали, налягането расте“

Повечето картофи ще бъдат по-малки, с по-ниско качество на кожата и дори някои дефекти, добавя Кранфийлд.

Зеленчуците тази есен и зима „може да не изглеждат нормални, но ще имат същия вкус“, казва Том Брадшоу, вицепрезидент на NFU.

„Потребителите са принудени да вярват, че един картоф изглежда по определен начин“, казва Брадшоу. За да намалим риска от още повече покачвания на цените по време на кризата с разходите за живот, „трябва да бъдем по-спокойни относно външния вид“, добавя той.

Снимка: iStock
А сега накъде...

В дългосрочен план учените предупреждават, че части от Англия, особено югоизточна, ще станат много по-сухи поради изменението на климата. Фермерите се адаптират и някои са променили културите, които отглеждат, но непредсказуемостта на времето във Великобритания прави това рисковано.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии