1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

"За нестандартна европейска почивка": Този остров има свои данъчни правила, език и водка

Свят
 

Този остров е дълъг само пет мили и е широк девет мили

Това е остров, който е по-близо до Франция, отколкото до Англия, но въпреки това е част e част от Британските острови.

Той е дом на километрични тунели, построени по време на Втората световна война, но от немски, а не от британски войници. Там има по-ниски данъци от тези във Великобритания и собствени финансови правила.

Остров Джърси в Ламанша е дълъг само пет мили и е широк девет мили, но на него има много какво да се види.  

„Направяме доста голям удар“, казва Аманда Бърнс, главен изпълнителен директор на туристическата агенция Visit Jersey пред CNBC. „Геоложката уникалност на острова, видяна през историята и наследството са наистина интересни“, казва тя.

Разположен на около 120 мили от Англия и на 14 от Франция Джърси привлича посетители, които пътуват до острова с ферибот или с кратък полет.

Снимка: iStock
Странният Джърси

Въпреки че се говори предимно на английски, Джърси има свой собствен език, който не се използва никъде другаде по света. Jerriais, понякога известен като „Jersey French“, се развива в продължение на няколко века и все още се използва на острова.

Неотдавнашна туристическа кампания, която подчертава странностите на Джърси, превърна европейското влияние на острова в притегателна точка.

Посетителите се насърчават да изследват храната на острова, като например картофите, наречени Jersey Royals.

Картофите могат да бъдат закупени само в Джърси или в континентална Великобритания. Въпреки че няма официална връзка с британското кралско семейство, Jersey Royals има защитено наименование за произход или PDO, етикет, даден от ЕС на хранителни продукти, които имат най-силни връзки с мястото, където са произведени. След Brexit картофите бяха поставени в подобна програма на Великобритания.

Снимка: iStock

Собственикът на бизнес в Джърси Маркъс Калвани основава компания на базата на странно оформените Jersey Royals, които не отговарят на стандартите за продажба картофки, защото а тяхна помощ той прави бутилка водка, която е под името Fluke.

„Необходими са 11 килограма Jersey Royals, за да се направи една бутилка“, каза Калвани. „Има красиво усещане в устата, което е... някак копринено. И странното нещо, което получавате като послевкус, е лека медена роса, пъпеш и аромат на ванилия.

Калвани заимства името от оригиналния псевдоним на картофите: Jersey Royal Fluke, наречен така още, когато фермерите експериментират с отглеждането на зеленчука в началото на 19 век, след упадъка на овощните градини, отгледани за сайдер. Бутилките ще бъдат налични в луксозния универсален магазин Harrods по-късно тази година на цена от около 61 долара всяка.

Снимка: iStock
История и Хогуортс

Джърси става зависим от короната през 1290 г., малко след като е построен замъкът Мон Оргейл на източното крайбрежие на острова.

Бърнс го описва като „ Хогуортс“, имайки предвид измисленото училище за магии Хогуортс във франчайза за Хари Потър. Той се намира над пристанището Гори, което Бърнс нарече „зрелищно и емблематично място“.

На острова има и древни места, а през юли принцът на Уелс беше обявен за покровител на La Cotte de St. Brelade, селище в югозападен Джърси, което е било обитавано от неандерталци преди 250 000 години.

Снимка: iStock

Джърси е бил окупиран от германците по време на Втората световна война - единствената част от Британската империя, превзета от нацистите, които са построили подземни тунели, които пътниците могат да посетят.

Тунелите са създадени, за да защитят германците от въздушните нападения на съюзниците, а части от тях са отворени за обществеността между март и октомври.

Заливът Сейнт Уен, който обхваща голяма част от западното крайбрежие, е популярен сред сърфистите, докато заливът Племонт на север разкрива пясъчен плаж по време на отлив.

Джърси, който получава много повече слънчева светлина от континента, традиционно привлича семейства, които идват за плажна ваканция и възрастни хора, които търсят релаксиращ престой.

Калвани от Fluke, който управлява няколко магазина за храна и напитки в Джърси, каза, че типовете пътници, идващи в Джърси, се променят.

„Виждали сме и някои по-млади, дошли за кратко, градски посетители“, каза той. „И мисля, че им харесва: хранят се добре, ходят на спа, играят малко голф... правят две или три нощувки и след това се връщат в апартамента си в града.“

Снимка: iStock
Разходи

Джърси често се смята за данъчен рай. Местните жители плащат само 20% данък върху дохода, в сравнение с до 45% във Великобритания.

Островът също има „схема за пребиваване за тези, които печелят повече от 725 000 паунда (около 875 000 долара) годишно, според уебсайта на правителството на Джърси. За тези в програмата доходите над това ниво се облагат с 1%.

В много сектори също така не се дължи данък върху бизнеса, въпреки че изключенията включват фирми за финансови услуги, облагани с 10%, и компании за комунални услуги, облагани с 20%. Това контрастира с правилата във Великобритания, където корпоративният данък в момента е 19% за всички фирми.

Във финансовата индустрия работят около една четвърт от работещото население на острова, според бизнес агенцията Locate Jersey.

Все пак разходите за живот „могат да бъдат високи в сравнение с други страни“, според правителствения уебсайт на острова. Средната цена на жилище на острова е била 660 000 паинда през първото тримесечие на 2022 г., в сравнение със средна цена за Обединеното кралство от 277 000 паунда, според Statistics Jersey.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии