1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Сушата в Европа застрашава водните пътища, оттам и превоза на стоки

Свят

Нивото на река Рейн може да падне под критичния минимум през следващите дни

Нивото на река Рейн може да падне под критичния минимум през следващите дни, предупредиха германските власти, и да предизвика трудности при превоза на стоки, включително на въглища и петрол, предават световните агенции.

Това важи за Рейн, чието плавателно стеснение при Кауб е с много ниско ниво на водата, но то остава проходимо за по-малки кораби. За Германия превозът на стоки по вътрешните водни пътища е много по-важен, отколкото за много други западноевропейски страни, отбелязват анализатори.

Властите предвиждат, че нивото на реката при град Кауб ще падне под отметката от 40 сантиметра и ще продължи да спада и през уикенда. Рекордният спад до 27 сантиметра е отбелязан през октомври 2018 г. 

„Положението е доста драматично, но все още не чак толкова, колкото през 2018 г.", каза Кристиан Лоренц, говорител на германската логистична компания Ха Ге Ка (HGK).

Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно нивото на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в истински проблем за германските заводи и електроцентрали, които са силно зависими от доставките по вода, а това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии