1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Вижте новите 100 рубли: Кои съветски символи изгряха върху банкнотата?

Свят

Пускането е част от програмата на руската централна банка да обнови копюрите

Банката на Русия представи актуализирана банкнота от 100 рубли, предаде ТАСС. Дизайнът на новата банкнота беше показан по време на пресконференция в провела се в руската информационна агенция.

„Столицата Москва е водещ мотив на лицевата й страна, сред изобразените обекти са Спаската кула на Кремъл, парк Зарядье, кулите Останкино и Шухов, сградата на Московския държавен университет на Врабчините хълмове.

Щрихи от Москва за първи път се появи на банкнотите преди близо 100 години и оттогава многократно е изобразяван върху банкноти. Най-често вниманието на художниците е привличано от различни гледки към Московския Кремъл", каза заместник-председателят на Централната банка Сергей Белов по време на представянето на банкнотата.

Основното изображение на обратната страна на банкнотата е Мемориалът на Ржев на съветския войник. „Това е най-големият паметник, издигнат в съвременна Русия“, подчерта Белов.  Самият мемориал е създаден, за да напомня за едно от най-кървавите сражение по време на втората световна война.

На фона на новата банкнота е изобразен музейя-резерват Куликово поле.

Баннотите ще се появяват в обращение постепенно, като постепенно ще заменят банкнотите от стария образец, тъй като те естествено се износват. Ако говорим колко време ще отнеме, мисля, че това ще стане в рамките на следващите 10 години", каза Белов. Заместник-председателят на Централната банка отбеляза , че точната дата на влизане на банкнотата в обращение ще зависи от това колко бързо банките адаптират съответното оборудване. 

Актуализираните банкноти от други номинали ще бъдат пуснати стриктно по обявения по-рано график, Централната банка не очаква промени по отношение на издаването на тези банкноти. „Модернизацията на банкнотите е планирано събитие. Възнамеряваме постепенно да актуализираме цялата гама банкноти от пробата от 1997 г. Следователно банкнотите с номинали от 10, 50, 500, 1000 и 5000 рубли също ще бъдат актуализирани и издавани стриктно съгласно график, който беше обявен по-рано“, каза зам.-председателят. Централна банка.

Той отбеляза също, че концепцията за нови банкноти от 1000 и 5000 рубли е одобрена от Съвета на директорите на Банката на Русия,

През 2021 г. Банката на Русия обяви плановете си да пусне модернизирани банкноти в обращение в периода 2022-2025 г. Според плановете през 2022 г. трябва да влязат в обращение модернизирани банкноти с номинал 100 рубли, през 2023 г. - 1000 и 5000 рубли, през 2024 г. - 500 рубли, а през 2025 г. - 10 и 50 рубли. Съобщава се, че банкнотите ще се появяват постепенно в продължение на няколко години, както стари, така и нови банкноти ще бъдат в обращение. 

Снимки: www.cbr.ru

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии